Modro moja ma "dworcowe korzenie". W październiku 2018r., po niecałym roku działalności dojrzeliśmy do tego, żeby w naszym menu, oprócz Kury Klasyk, pojawiły się kolejne pozycje. Jakie wyzwanie postawiliśmy sobie na początek?
Z „dworcowego” kebaba, na którego każdy z nas ma czasem ochotę, nawet jak się do tego nie przyznaje, zrobić wersję premium. Jak skomponować kebap, by był bardziej uniwersalny od Kury Klasyk i by pasował do niego zarówno kurczak jak i baranina?
Wyróżnikiem "Modro moja" jest modra kapusta z prażonymi orzeszkami ziemnymi. Prażony orzech nadaje jej wyjątkowy smak i potęguje chrupkość całej kompozycji smakowej. Oczywiście oprócz modrej kapusty znajdziesz w tym kebabie nasz zestaw świeżych warzyw i ziół (mix sałat, cebulę czerwoną i hiszpańską, pomidor, ogórek, białą rzodkiew, miętę, pietruszkę i koperek) oraz ser owczy. Całość posypana orzeszkami ziemnymi (tak, w Modro moja występują 2 razy) i delikatnie skropiona cytryną.
To jak finalnie będzie smakowała „Modro Moja” zależy od wybranych przez Ciebie sosów. Zaufaj Kurze i spróbuj Modro moja z taką kompozycją. Zdecyduj się na 3 sosy rekomendowane przez wielokrotnie wyróżnianego szefa kuchni Artura Skotarczyka:
Absolutnie obowiązkowym sosem jest jogurtowo-ziołowy, który idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami. Następnie pasta curry, który nada wiodący smak całości. Ostatnim sosem powinien być jeden z ostrych: jalapeño, chili lub habanero.
Nawet jeżeli na co dzień nie jadasz ostrych dań nie rezygnuj z ostrego sosu, a poproś o jego niewielką ilość - sos ostry dopełnia kompozycję smaków i czyni ją pełniejszą.
Receptura "Modro moja” została tak przygotowana, aby pod względem doboru mięs i sosów była najbardziej uniwersalna ze wszystkich naszych pozycji z menu. Dlatego z mięs możesz wybrać zarówno kurczaka, baraninę jak i naszą wegańską Roślinną Kurę.