Nasze kebaby

9 kluczowych kebabów

Kury Warzyw

Gemüse kebap Kulewna III Śnieżka

Kurlewna III Śnieżka SEZONOWY

Najlepsza gdy: szukasz zimowych fine-diningowych wrażeń

Wyróżniki: mięso, marynowane pędy sosny, śnieg truflowy, chutney śliwkowy z przyprawą piernikową i cynamonem, dżem z białej cebuli

Spróbuj go w: bułce z kurczakiem lub roślinną kurą

Dostępność kebaba: Poznań i Warszawa

To już trzecia edycja naszego zimowego kebaba. Recepturę Kurlewny wymyślił znany poznański szef kuchni Artur Skotarczyk. Artur w 2023 roku otrzymał gwiazdkę Michelin, czyli najwyższe uznanie w branży restauracyjnej. Jest geniuszem, który w street food potrafi sprawnie wpleść fine-dining.


W Kurlewnie III Śnieżce obok typowych dla kurowego kebaba składników znajdziecie elementy używane w wykwintnych, topowych restauracjach, takie jak chociażby trufle. Całość kompozycji czerpie ze smaków i zapachów świąt. Domowego ciepła i smaków dzieciństwa. Najpiękniejszych wspomnień związanych z zimą.


❗ MARYNOWANE PĘDY SOSNY - chrupiące, esencjonalne i pachnące zimowym lasem.

❗ ŚNIEG TRUFLOWY - wieńczy dzieło mistrza, biel i przepych świąt w posypce, która opada na górę gotowego kebaba.

❗ CHUTNEY ŚLIWKOWY Z PRZYPRAWĄ PIERNIKOWĄ I CYNAMONEM - suszone śliwki i pierniki pachną dobrymi domowymi chwilami

❗ DŻEM Z BIAŁEJ CEBULI - odpowiada za łagodzenie ostrego sosu jalapeno i nadaje całości kompozycji słodyczy.

❗ MIĘSO - Kurlewna III Śnieżka dostępna jest w wersji z naszym soczystym kurczakiem lub roślinną kurą (w opcji wege).


Poza tym w Kurlewnie znajdziecie również modrą kapustę z orzeszkami, świeże warzywa i sos jalapeno.


Dostępna jest w naszej bułce berlińskiej, lawaszu i na talerzu.

Kura Klasyk

Najlepsza gdy: jesteś w Kurze pierwszy raz, lubisz klimat Berlina, uciekasz kulinarnie od kebabów z kapustą i keczupem

Wyróżniki: mięso z udek kurczaka, smażone warzywa, mięta i ser turecki

Spróbuj jej: w berlińskiej bułce z kurczakiem lub Roślinną Kurą

Dostępność kebaba: Poznań i Warszawa


*w wersji bez mięsa Vege Klasyk

Gemüse kebap Kura Klasyk

Kura Klasyk to typowy berliński Gemüse Kebap. Szczególnie polecany na pierwszy raz z Kurą Warzyw. Smażone warzywa to podstawowy wyróżnik tzw. gemüse kebap, którym Klasyk jest. W skład smażonych warzyw wchodzi ziemniak, marchewka, korzeń pietruszki, papryka czerwona i żółta, cukinia i czosnek. Każde z warzyw ma określoną co do milimetra grubość.


Istotna jest również kolejność smażenia warzyw - przykładowo czosnek dodawany jest na ostatnie 30 sekund, tak, aby nie zgorzkniał. Warzywa przyprawione są autorską mieszanką naturalnych przypraw, nie zawierają wzmacniaczy smaku.


Kura Klasyk to również, a może i przede wszystkim mięso. Używamy tego z udek z kurczaka - zdecydowanie bardziej soczystego od mięsa z piersi. Mięso doprawiane jest przez nas tuż po ścięciu autorską mieszanką suszonych ziół i naszym domowym "czarnym sosem" który- nadaje mięsu i warzywom słodko - kwaśnego smaku. Sposób jego przygotowania jest naszą tajemnicą.


Kura Klasyk podawana jest przede wszystkim w bułce w stylu berlińskim - różni się w kształcie i smaku od trójkątnej bułki kebabowej. Wypiekana jest według naszego przepisu przez lokalną piekarnię i dostarczana na bieżąco. Orzeźwienie całej kompozycji dają świeże warzywa na czele z cebulą z pietruszką - natka pietruszki jest jednym z najbardziej popularnych ziół w kuchni tureckiej, a sałatka z cebuli i pietruszki, która pochodzi z rejonu Antalyi stanowi częsty dodatek do dań mięsnych. Używamy dwóch rodzajów cebuli - czerwoną i hiszpańską. Czerwona cebula ma delikatny smak, a hiszpańska lekko słodkawy. Do tego dodajemy mix sałat oraz ogórka z białą rzodkwią i pomidor z odrobią pora i szczypioru.


Dzieło wieńczą dodatki typowe dla gemüse kebap: mięta, nadająca całej kompozycji świeżego smaku.Ser turecki, lekko słony, w smaku jest bardziej delikatny niż prawdziwy ser feta. Cytryna - używana w kuchni tureckiej, aby nadać daniu lekką kwaskowatość i świeżość.


Do Kury Klasyk rekomendowane są 3 sosy - ziołowy, czosnkowy i chili. Układ sosów jest ważnym elementem całej kompozycji smakowej. Sos jogurtowo-ziołowy znajduje się przy świeżych warzywach, natomiast sos czosnkowy i chili przy mięsie. Rezygnacja z któregoś sosu, jego zbyt mała lub zbyt duża ilość zaburza kompozycję smaków. Nawet jeżeli nie lubisz ostrego, to nie rezygnuj z sosu chili, gdyż jego odrobiona spowoduje, że Twój kebap będzie świetnie smakował.

Gemüse kebap Orzeszkura

Orzeszkura

Najlepsza gdy: szukasz nowych doznań, lubisz egzotykę i słodycz, jesteś "team fusion"

Wyróżniki: mięso z udek kurczaka, salsa mango i pasta orzechowa

Spróbuj jej w: w bułce z kurczakiem lub Roślinną Kurą

Dostępność kebaba: Poznań i Warszawa

Orzeszkura to nieznane w kebabach połączenia smakowe. Słodycz mango przełamana smakiem orzecha arachidowego i ostrością jalapeño lub habanero. Ten nasz autorski kebab wymyślony w Poznaniu, który później trafił również do Warszawy, to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.


Jej podstawa to soczyste mięso z udek kurczaka. Aromatyczne, o jędrnej strukturze i z odpowiednią ilością tłuszczu stanowi doskonałą kontrpropozycję do mięsa z piersi. Do tego egzotyczna i odpowiednio słodko-kwaskowa salsa mango wygładzająca całość doznania gastronomicznego. W środku również nietuzinkowa i sycąca pasta orzechowa.


W Orzeszkurze znajdziesz również zestaw świeżych warzyw i ziół (mix sałat, cebulę czerwoną i hiszpańską, pomidor, ogórek, białą rzodkiew, miętę, pietruszkę i koperek) oraz ser turecki.


Najlepiej jeść ją w picie, którą sprowadzamy prosto z Grecji. Jest ona lekko puszysta, bardziej miękka niż bułka, dzięki czemu zdecydowanie lepiej poczujesz fakturę mango.


Zamawiając Orzeszkurę pamiętaj, że jej obowiązkowym sosem jest jogurtowo-ziołowy, który idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami. Koniecznie, ale to koniecznie musisz wybrać jeden sos ostry. Inaczej stracisz całą przyjemność w połowie jedzenia, gdy połączenie mango i orzechów zamuli Twoje kubki smakowe. A masz w czym wybierać: banana-jalapeño, jalapeño, chili i najostrzejsze w tym towarzystwie habanero.

Modro Moja

Najlepsza gdy: cenisz sobie klasykę z odrobiną wariacji, lubisz, gdy "chrupie" Ci w kebabie

Wyróżniki: mięso z udek kurczaka lub baranio-wołowe, modra kapusta z orzeszkami ziemnymi i pasta curry

Spróbuj jej w: w bułce z kurczakiem, mięsem baranio-wołowym lub Roślinną Kurą

Dostępność kebaba: Poznań i Warszawa

Gemüse kebap Modro Moja

Modro moja ma "dworcowe korzenie". W październiku 2018r., po niecałym roku działalności dojrzeliśmy do tego, żeby w naszym menu, oprócz Kury Klasyk, pojawiły się kolejne pozycje. Jakie wyzwanie postawiliśmy sobie na początek?


Z „dworcowego” kebaba, na którego każdy z nas ma czasem ochotę, nawet jak się do tego nie przyznaje, zrobić wersję premium. Jak skomponować kebap, by był bardziej uniwersalny od Kury Klasyk i by pasował do niego zarówno kurczak jak i baranina?


Wyróżnikiem "Modro moja" jest modra kapusta z prażonymi orzeszkami ziemnymi. Prażony orzech nadaje jej wyjątkowy smak i potęguje chrupkość całej kompozycji smakowej. Oczywiście oprócz modrej kapusty znajdziesz w tym kebabie nasz zestaw świeżych warzyw i ziół (mix sałat, cebulę czerwoną i hiszpańską, pomidor, ogórek, białą rzodkiew, miętę, pietruszkę i koperek) oraz ser owczy. Całość posypana orzeszkami ziemnymi (tak, w Modro moja występują 2 razy) i delikatnie skropiona cytryną.


To jak finalnie będzie smakowała „Modro Moja” zależy od wybranych przez Ciebie sosów. Zaufaj Kurze i spróbuj Modro moja z taką kompozycją. Zdecyduj się na 3 sosy rekomendowane przez wielokrotnie wyróżnianego szefa kuchni Artura Skotarczyka:


Absolutnie obowiązkowym sosem jest jogurtowo-ziołowy, który idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami. Następnie pasta curry, który nada wiodący smak całości. Ostatnim sosem powinien być jeden z ostrych: jalapeño, chili lub habanero.


Nawet jeżeli na co dzień nie jadasz ostrych dań nie rezygnuj z ostrego sosu, a poproś o jego niewielką ilość - sos ostry dopełnia kompozycję smaków i czyni ją pełniejszą.


Receptura "Modro moja” została tak przygotowana, aby pod względem doboru mięs i sosów była najbardziej uniwersalna ze wszystkich naszych pozycji z menu. Dlatego z mięs możesz wybrać zarówno kurczaka, baraninę jak i naszą wegańską Roślinną Kurę.

Gemüse kebap Zbaraniały

Zbaraniały

Najlepszy gdy: lubisz intensywne smaki w kebabie i chcesz poczuć w nim Bliski Wschód

Wyróżniki: mięso baranio-wołowe, pasta z zielonego groszku z miętą i toum - specjalna pasta czosnkowa.

Spróbuj go: w przeznaczonej jemu bułce i z mięsem baranio-wołowym

Dostępność kebaba: Poznań i Warszawa

Zbaraniały to nasza interpretacja słynnego kebaba Karadeniz ze Stambułu. To pierwszy kebab w Kurze Warzyw, w którym umieściliśmy aromatyczne mięso baranio-wołowe. W Polsce i zagranicą szukaliśmy rzemieślniczo przygotowywanego mięsa, które byłoby idealnym miksem między intensywną baraniną i szlachetną wołowiną. Udało się.


Baranowi w bułce towarzyszą grillowane warzywa, które nadają chrupkości całej kompozycji. Pomidor, papryka i cebulka umieszczane są pod mięsem.Tłuszcz wytapiający się z mięsa kapie na warzywa nadając im niepowtarzalnego smaku. Prócz charakterystycznego smaku mięsa baranio-wołowego, Zbaraniały zachwyca swoimi pastami i dodatkami. Pasta z zielonego groszku z miętą, to klasyczne połączenie w nietypowym miejscu (w kebabie) doskonale podbija smak mięsa. Toum, czyli pasta czosnkowa o kremowej konsystencji, przygotowana jest tak, że mimo intensywnego smaku czosnku, nie czujemy charakterystycznej goryczki.

Mięsnyjesz

Najlepszy gdy: w kebabie najważniejsze jest dla Ciebie mięso. DUŻO MIĘSA!

Wyróżniki: mięso baranio-wołowe lub z udek kurczaka i trójkątna bułka

Spróbuj go: w trójkątnej bułce i z mięsem baranio-wołowym

Dostępność kebaba: Poznań i Warszawa

Gemüse kebap Mięsnyjesz

Mięsnyjesz nie pcha się na afisz, jest cichym bohaterem każdej Kury i Koguta, którzy lubią przewagę mięsa w kebabie. Każdy z nas zna takich zawodników, prawda? Mieliśmy konkretny cel komponując tę pozycję. W tym kebabie najważniejsza jest tradycja. Pierwsze skrzypce gra mięso, którego smak jest dominujący. Sałata, pomidor, cebula, pietruszka i sok z cytryny są tylko uzupełnieniem, które mają nadać całości odrobinę świeżości.


Bułka. Nasza trójkątna bułka łączy wydawałoby się niemożliwe: jest idealnie chrupiąca, ale równocześnie delikatna i rozpływająca się w ustach. Kluczowe jest jej odpowiednie opieczenie i kolejność nakładania składników. Uczymy tego każdego Kebab Mastera od początku jego pracy w Kurze.


Mięsnegojesza najlepiej jeść z tzw. Toumem czyli kremową pastą czosnkową o świeżym, ale bardzo intensywnym smaku. Specjalna metoda przygotowania powoduje, że czujemy smak czosnku, jednak bez charakterystycznej goryczki. Oczywiście nie może zabraknąć sosu jogurtowo-ziołowego oraz chilli. Mięsnyjesz dostępny jest zarówno z kurczakiem jak i naszym mięsem baranio-wołowym.

Wege Gemüse kebap Fura Warzyw

Vegan Klasyk

Najlepsza gdy: jesteś vegan lub vege i szukasz pełni kebabowego doznania bez mięsa

Wyróżniki: nasze domowe "niemięso" Roślinna Kura (opcjonalnie), smażone warzywa i wegańska feta

Spróbuj jej: w bułce z Roślinną Kurą

Dostępność kebaba: Poznań i Warszawa

Celem jej powstania było to, by osoby niejedzące mięsa miały możliwość zjedzenia w Poznaniu i Warszawie kebaba, który da im pełnię doznania z jedzenia tej potrawy. Bez wyłączeń, bez "uboższych" wersji. Fura Warzyw to pełnoprawny kebap, podczas robienia którego, żadnemu zwierzęciu nie spadło pióro z głowy.


Jego bazę stanowią smażone warzywa, które są największym wyróżnikiem w gemüse kebabie. W ich skład wchodzi ziemniak, marchewka, korzeń pietruszki, papryka czerwona i żółta, cukinia i czosnek. Każde z warzyw ma określoną co do milimetra grubość.


Do tego świeże warzywa (mix sałat, pomidor, ogórek, sałatka z cebuli i pietruszki i zioła, przyprawy, sok z cytryny i wegański sos ziołowy. Całość wieńczy specjalnie przez nas sprowadzana wegańska feta.


Opcjonalnie możesz jej spróbować z wegańską Roślinną Kurą, naszą alternatywna wersja mięsa. Aromatyczna i konkretna w smaku, o strukturze inspirowanej mięsem z kurczaka, powstała z produktów wyłącznie naturalnych (baza to cieciorka, pszenica i soja). Czyni doznanie jedzenia kebaba bez mięsa kompletnym. Dostępna jest w wielu wersjach kebabów czyniąc takie pozycje jak legendarna Orzeszkura (z salsą mango), czy Modro Moja dostępnymi również dla wegetarian.

Adana z Barana

Najlepszy gdy: chcesz spróbować 100% baraniny i szukasz intensywnych mięsnych doznań

Wyróżniki: 100% mięsa baraniego grillowanego na szpadzie

Spróbuj go: w lawaszu

Dostępność kebaba: Poznań

Gemüse kebap z baraniny Adana z Barana

Adana z Barana to realizacja naszych marzeń. W tym daniu przejmujemy całą produkcję i doprawianie mięsa. To intensywne mięso, 100% baraniny. Barana z Podhala znamy od początku. Kupujemy go całego, mielimy półtuszę: łopatkę, grzbiet, kark oraz udziec, używając do tego specjalnie dobranej grubości oczek. Przyprawiamy mięso na miejscu, używając autorskiej mieszanki przypraw.


Głównym bohaterem Adany z barana jest 250g mięsa zagniecionego przez Kebap Mastera na szpadzie tuż przed grillowaniem. Na szpadzie mięso smaży się precyzyjnie ustalony czas. Dopracowaliśmy go tak, aby tłuszcz topiąc się uwydatnił walory baraniny.


Sosy, które wybraliśmy do tej kompozycji, to: jogurtowo-ziołowy lub pasta z zielonego groszku jako podstawa, następnie sos czosnkowy, pasta czosnkowa lub pasta z bakłażana, jako trzeci element kompozycji nutka pikantności: chili lub habanero.


Całość uzupełnia typowo turecki zestaw dodatków: mix sałat, cebula, pietruszka, ogórek, pomidor i mięta i ser turecki idealnie podbijający charakterystyczny smak baraniny. Finisz jest również typowo turecki, czyli skropienie sokiem z cytryny.


Aktualnie dostępny jedynie w lokalu przy Wrocławskiej w Poznaniu.

Logo Kura Warzyw Gemüse kebap

Głodny? Zamów teraz i odbierz z lokalu