Nasze mięso
i autorskie składniki
Nasz autorski kurczak, mięso wołowo-baranie i wegańska Roślinna Kura powstały wg receptury Artura Skotarczyka, poznańskiego szefa kuchni, który w 2023 roku otrzymał gwiazdkę Michelin. W kompozycjach kebabów z Kury Warzyw używamy ponad 80 składników, które niemal każdego dnia trafiają do naszej kuchni od pieczołowicie wyselekcjonowanych dostawców.
Przepisy
Każdy kebab w Kurze Warzyw to osobna historia. Najczęściej, inspirowana naszymi podróżami po najlepszych kebabach w Niemczech i Turcji. Zjesz u nas klasycznego gemuse kebaba rodem z berlińskiego Kreuzbergu. Posmakujesz bliskowschodniej klasyki, dla której wzorem był dla nas stambulski Karadeniz. Jedząc Modro Moja, czy Mięsnegojesza poczujesz elementy polskiej klasyki kebabowej w wysokojakościowej odsłonie. Smakując Orzeszkurę poczujesz słodki twist salsy mango i chrupkość orzechów.
Większość przepisów powstała z połączenia wiedzy poznańskiego szefa kuchni, który w 2023 roku otrzymał gwiazdkę Michelin i doświadczeń, które zebraliśmy u najzdolniejszycht kebabowych rzemieślników z Turcji i Niemiec, w tym u współzałożyciela Mustafa’s Gemuse Kebab z Berlina.
Każdy kebab to inny smak i inna opowieść, poznaj je wszystkie.
Większość przepisów powstała z połączenia wiedzy poznańskiego szefa kuchni, który w 2023 roku otrzymał gwiazdkę Michelin i doświadczeń, które zebraliśmy u najzdolniejszycht kebabowych rzemieślników z Turcji i Niemiec, w tym u współzałożyciela Mustafa’s Gemuse Kebab z Berlina.
Każdy kebab to inny smak i inna opowieść, poznaj je wszystkie.
Mięso wołowo-baranie
Używamy do niego płatów delikatnej, marmurkowej części udźca wołowego przełożonego baraniną. Mięsista struktura wprowadza zupełnie odmienne doznania smakowe w porównaniu z mięsem mielonym. Specjalnie przygotowana marynata ze świeżych warzyw pozwala zachować kruchość i delikatność mięsa po opieczeniu.
Mięso z kurczaka
Używamy wyłącznie soczystych udek z kurczaka, co sprawia, że mięso nigdy nie jest suche. Marynowanie mięsa to sztuka, szczegółowo określamy czas i temperaturę, aby osiągnąć perfekcyjny smak. Mięso z kurczaka po każdym ścięciu przyprawiamy przyprawami m.in. czubrycą zieloną, ziołami i specjalnym sosem, którego przepis owiany jest tajemnicą.
Roślinna Kura
Nasza alternatywna, wegańska wersja mięsa, podczas tworzenia której żadnemu ptactwu nie spadło pióro z głowy. Aromatyczna i konkretna w smaku, o strukturze inspirowanej mięsem z piersi kurczaka, powstała z produktów wyłącznie naturalnych - ciecierzycy, pszenicy i soi. Czyni doznanie jedzenia kebaba bez mięsa kompletnym.
Sosy
Sosów i past mamy 15. Do ich codziennej produkcji używamy ponad 100 składników. Wykorzystujemy w nich wiele świeżych warzyw i ziół. Znajdziesz w nich również oryginalne tabasco, sos Worcestershire, masło orzechowe, tahini czy musztardę Dijon. Używamy też sporo soczystych owoców, w tym mango, cytrynę oraz limonkę.
Warzywa
Przyjeżdżają do naszych lokali codziennie. Wśród nich oczywiście sałaty: lodowa, rzymska oraz radicio. Niezbędna jest też kapusta biała i marchewka. By wzmocnić chrupkość naszego ogórka dodajemy do niego rzodkiew białą. Do Zbaraniałego trafia ponadto grillowana papryka żółta i czerwona, cebula biała oraz pomidor. W warzywach smażonych w Kurze Klasyk są: ziemniak, papryka czerwona, żółta, bakłażan, marchew, korzeń pietruszki oraz plasterki czosnku. Używamy 3 rodzajów cebuli: białą, czerwoną, hiszpańską, które urozmaicamy natką pietruszki.
Dodatki
Stanowią zwieńczenie dzieła. Do większości naszych kebabów trafia listkowana na świeżo mięta i ser turecki będący mieszanką sera koziego i owczego. Orzeszkura i Modro moja uzyskują swoją przyjemną chrupkość dzięki prażonym orzechom. Każdego kebaba przed samym podaniem skrapiamy cytryną, która wydobywa z kompozycji maksimum smaku.